1. Listemizde ilk olarak yer verdiğimiz yanlış bilgi: Boğaların kırmızı renginden nefret ettiği söylentisi. Bu işin doğrusu ise: Boğalar kırmızı renge değil, matadorların hareketlerine sinirlenmesidir. Birisi sizin karşınızda öyle hareketler yapsa siz de sinirlenmez miydiniz?
2. Çin Seddi'nin büyüklüğünden dolayı uzaydan görüldüğü söylenir. Çin Seddi büyük olsa da uzaydan görülecek kadar genişlikte değil. Uzaydan görülen yalnızca insanoğlunun oluşturduğu şehir ışıklarıdır.
3. Diğer yanlış bilinen bilgi: Bütün insanlar zıplarsa deprem olur. Bu söylenti Çin'de ortaya çıkmıştı. Bu söz biraz komik biraz da bizleri düşündürüyor. Doğrusu ise deprem afetinin oluşması için milyonlarca enerjinin gerekli olmasıdır. Bu denli büyük enerji de insanların zıplaması ile elde edilemez.
4. Timsahlardan kaçma yöntemi olarak insanların yaydığı yanlış bilgi: En iyi kaçma yöntemi zikzak yaparak kaçmaktır. Timsahlar karada çok nadir avlama yaparlar, yapsalar da ortalama hızları 15 km'dir. İnsan bu hızın üzerine kolayca çıkarak o korkudan rahatça kurtulabilir. Zikzak yapmaya gerek yok :)
5. Doğru sanılan diğer bir yanlış bilgi ise: İnsanlar beyninin sadece %10 unu kullanabilir. Neredeyse herkesin duyduğu bir söylenti değil mi? Bu yanlış bilginin doğru olanı ise: İnsanlar beynindeki tüm sinirleri zaten farklı eylemlerde kullanıyor olduğudur. Böylece bu yanlış bilgiyi de çürütmüş olduk.
6. Oyunlardan dolayı ortaya çıkan yanlış bilgi: Arabanın benzin deposuna mermi gelirse patlar. Bu olayı gerçekte gören veya duyan var mı? Mermi benzin kapağına isabet etse bile kurşun ya kapağa takılır ya da patlama olmadan deler geçer. Bu da doğrudur gibi düşünülen yanlış bir bilgidir.
7. Son olarak listemizde yer verdiğimiz birçok kişinin doğru sandığı gerçekte yanlış olan bilgi: Bir yere 2 kez yıldırım düşmez söylentisi. Yıldırım aynı yere onlarca kez düşebilir. Bu yerler genellikle ya yüksek binalar ya da ağaçlar olmaktadır.
Hiç yorum yok: