Dünya'nın En Zararlı 7 Bitkisi 2023! Dokunan Bile Etkileniyor..

Latince "Plantae" olarak bilinen bitkiler, yaptıkları fotosentez ile kendi besinini üretebilen (ototrof) canlı alemidir. Bitkiler, genel olarak tohumsuz ve tohumlu olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar da kendi alanında alt dallara ayrılmaktadır. Son yıllarda İngiliz bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda edindikleri bulgulara göre: "Dünya üzerinde tanımlanan 390 binin üzerinde farklı bitki türü vardır." Türkiye toprakları içinde bu sayı toplam 10 bin farklı tür ile sınırlıyken bu sayının 3 bin türü endemik (belirli bölgede yetişen bitki) olarak ülkemizin farklı bölgelerinde yetişmektedir. Bu veriler ile de Avrupa ülkeleri arasında bitki çeşitliliği açısından ilk sırada yer alıyoruz.


Ülkemizde endemik olarak yetişen bitkilerden bazıları: Anadolu Glayölü, İstanbul Kardeleni, Zambakgiller, Kapadokya Soğanı, Antalya Çiğdemi, Van Ters Lalesi, Kasnak Meşesi, Datça Hurması... Gibi birçok örnek karşımıza gelmektedir. Bitkilerin her biri farklı farklı değerlere sahiptir. Genel olarak bakıldığında ise başta insan ve hayvan neslinin devamı için farklı alanlarda (gıda, sağlık, hava, su, toprak...) ürettikleri besine, verdikleri tepkilere ihtiyaç vardır. Bitkilerin birçok yararı olduğu gibi elbette ki bazı bitki türlerinin yaşamın devamını tehdit edebilecek çok ciddi zararlı etkileri de vardır. Şimdi gelin birbirinden tehlikeli olan bitki türlerinin dünyasına girelim.

7. Zararlı bitkiler arasından listemizde yer verdiğimiz ilk bitki türü, "Katil Gözlü Bitki". Dünya'da genel olarak Doğu ve Kuzey Amerika'da yetişen bu tehlikeli tür, adını beyaz dış katmanın üzerinde siyah renkte gözü anımsatan bir karalığın olmasından alıyor. Bu bitkinin yenilmesi ile ağızda tatlı bir aroma oluşsa da insan vücuduna yaydığı kanserojen toksinlerden (zararlı madde) kaynaklı, kısa bir süre içinde kalpte meydana gelebilecek olumsuz kas bozukluğunun etkilerinin ortaya çıkması ile insan yaşamını aniden sonlandırabilecek bir etkiye sahiptir.

Katil Gözlü Bitki

6. Canlı yaşamına ciddi zararları dokunan bir diğer bitki türü "Kargabüken". Genel olarak Asya topraklarında varlığını sürdüren bu bir çeşit küçük portakalı andıran bitki, içinde bulunduğu çekirdeğin zehirli toksin olan striknin ve brusin maddesini içermesinden dolayı vücuda alındığında omurgadaki sinirlere verdiği uyarıdan dolayı başta kas sorunları olmak üzere devamında ölüme kadar gidebilen ciddi etkilere yol açabilir.

Kargabüken

5. Listemizde yer alan kaçınılması gereken bir diğer bitki türü "Beyaz Yılan Kökü". Ana vatanı Kuzey Amerika olan bu bitki, içerdiği tremetol (ingilizce trembling titreme kökünden gelir.) zararlı toksinden dolayı vücuda alındığında kısa bir süre içinde tıbbi müdahale bulunulmadığı takdirde başta titreme olmak üzere birçok belirti ile insanın zehirlenmesine neden olarak yaşamı ciddi şekilde tehlikeye sokmaktadır.


4. İnsanların ölümüne yol açabilecek olan bir diğer bitki "Su Baldıranı". Maydanozgiller familyasından olan bu zararlı bitki, başta Kuzey Amerika olmak üzere Avrupa ve Asya topraklarında da yaşam alanı bulur. İnsan vücuduna girmesi ile beraber içerdiği sitotiksin (hücreyi öldüren) toksin maddesinden dolayı başta mide bulantısı olmak üzere beraberinde karın ağrısı ve titreme gibi belirtiler ile insanda görülür. Vücuda alınmasının ardından bu etkilerin beraberinde solunum sıkıntılarının ciddi şekilde artması sonucu insan yaşamına son verebilecek duruma kadar gelebilmektedir.

Su Baldıranı

3. Listemizde yer alan kaçınılması gereken diğer bir zararlı bitki türü "Kurtboğan". Düğün çiçeğigiller familyasından olan bu zararlı tür, halk arasında kaplanboğan olarak da biliniyor. Türkiye topraklarında daha çok Kars ve Ardahan bölgesinde yaygın olarak karşılaşılırken dünyada Kafkasya bölgesinde olan: Azerbaycan, Ermenistan gibi diğer bölge ülkelerinde de yaygın olarak görülmektedir. Bu zararlı bitkinin etkisini anlamamıza yardımcı olan Japon'lar; eskiden avcılıkta atılan okların uçlarına bu bitkiyi sürer, bunun zararlı etkisinden dolayı hayvanları avlamada bu şekilde yararlanırlardı. Az bir miktarın vücuda girmesi ile bile içeriğinde bulunan alkoloitden (zehirleyici kimyasal) kaynaklı kısa bir süre içinde kalp ritminin bozulmasına sebep olur ve çok geçmeden de insanın ölümüne yol açabilmektedir.

Kurtboğan

2. İnsanların ölümüne sebep olabilecek bir başka zararlı bitki türü okunması da bir hayli zor olan "Abrus Precatorius". Fasulye ailesinden olan bu bitki, ağaçların etrafında sarmaşık tarzı bir yapıda görülür. Halk arasında şekil benzerliğinden dolayı tespih bezelye olarak da anılıyor. Daha çok Endonezya ile adı anılan bu zararlı tür, içerdiği abrin (toksin) maddesinden dolayı çok az sayılabilecek bir miktar ile de insan vücuduna girdiğinde zehirlenme belirtileri olarak başta: Ateş ve kusma karşımıza gelir. Herhangi bir müdahalenin bulunulmadığı takdirde kısa bir süre içinde insan yaşamına son verebilecektir.

Abrus Precatorius

1. Listemizde yer alan diğer bir zararlı bitki türü, "Hint Yağı Bitkisi". Adından da anlaşılacağı üzere Hindistan kökenli olan bu bitki, Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişebilmektedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişebilecek koşullara sahiptir. Türkiye'de yasal satışı yasaklanan 38 bitki arasında yer alan Hint yağı bitkisi, vücuda alındığında içeriğinde bulunan oldukça çok zehirli madde olan risin sebebiyle vücutta beraberinde kusma ve ağrılı ishal gibi rahatsızlıklar baş gösterir. Kısa bir süre içinde tıbbi müdahalede bulunulmadığı takdirde birkaç gün geçmeden insanın ölümü gerçekleşebilmektedir.

Hint yağı bitkisi

Hiç yorum yok:



Blogger tarafından desteklenmektedir.