Ukrayna, kelime anlamı açısından "Sınır Ülkesi" olarak Slav literatüründe bilinir. Ukrayna, konumu itibariyle Doğu Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Ülke büyüklüğü ile topraklarının tamamı Avrupa'da yer alan tek Avrupa ülkesi. Ülkenin resmi dili Ukraynaca, bu dilin temeli eski Slav diline dayanıyor. Ukrayna'nın komşu ülkeleri arasında küresel bir güç olarak doğusunda Rusya, batı bölgesinde Polonya, kuzeybatısında Belarus ve güneyinde Ukrayna'ya bağlı bir özerk devlet olan Kırım vardır.
Ukrayna son verilere göre 44 milyon nüfusa sahip. Ülkenin yönetiminde 2019'da seçimleri kazanan, aynı zamanda bir film yapımcısı olan Zelenski bulunuyor. Ülke ekonomisine baktığımızda gayri safi milli hasıla (yani bir yılda ürettikleri ürünlerinin ekonomik değeri) 2020 itibariyle 156 milyar dolar. Sahip olduğu ekonomik güç ile Ukrayna, Dünya'nın en fakir 10 ülkesi arasında yer alıyor. Ülkenin ekonomik durumunu daha iyi anlamak istersek Türkiye'nin 2020 GSMH verilerine baktığımızda Türkiye, 720 milyar dolara ulaşmıştır. Ukrayna'nın ekonomisini ayakta tutan alanlar arasında Dünya'da bu alan ile bilindikleri tarım gelir. Ukrayna Dünya'nın en verimli toprak türünün %30'una sahip. Ukrayna'ya genel olarak değindikten sonra şimdi gelin ana konumuz olan Ukrayna hakkında birbirinden ilginç 7 bilgiye değinelim.
7. 1917 yılında Rusya'da yaşanan Ekim Devrimi olarak da bilinen Çarlık Rusya yönetiminin yıkılması ile yerine Lenin öncülüğünde Sovyet Rusya (SSCB) kurulmuştu. Yönetimde yaşanan sorunlar sebebiyle 1991 yılında zamanın SSCB devlet başkanı Gorbaçov, istifa etti. Bunun ardından Sovyet Rusya'ya bağlı olan 15 ülke, Sovyet yönetiminden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Bu ülkeler arasında Ukrayna da vardı. Bu sebeple Ukrayna, SSCB'den ayrıldıktan sonra 26 Aralık 1991 yılında kurulmuştur.
6. Ukrayna en büyük 100 ekonomi listesinde 2022 itibariyle 55. sırada yer alıyor. Bu veriyi Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü ile karşılaştırdığımızda Türkiye, listede 21. sırada bulunuyor. Türkiye ile Ukrayna'yı karşılaştırmak elbette ki adaletli olmaz fakat Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sorunlar bilindiğinden buna yer vermek istiyoruz. Bunun yanında Ukrayna'da yaşayan insanların yaklaşık %70'i Slav kökenli Ukraynaca dilini kullanırken %30'u ise Sovyetlerden gelen Rusça konuşmaktadır. Bu sebeple de ülkenin neredeyse batısı Avrupa yanlı anlayış sergilerken diğer taraf Rusya'ya yakın olan bölge, Rus yanlı yönetim sergilemektedir.
5. Ukrayna'da 2004 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde Avrupa yanlı aday Yuşçenko, topladığı %46'ya karşı Rus yanlı aday olan Yanukoviç'e %49 oy oranıyla kaybetmiştir. Birbirine çok yakın olan bu seçim sonuçlarından sonra Avrupa yanlı aday, Yanukoviç'i hile yaptığı ithamı ile suçladı. Bu olaya halkın da karışması sonucu halk, Yanukoviç'i protesto etti. Bu olaylar sırasında Avrupa yanlı aday Yuşçenko, zehirlendi ve ardından bir süre felç geçirdi. Yaşanan bu olayların sonucunda yapılan protestolar, "Turuncu Devrim" olarak adlandırıldı.
4. Ukrayna'nın sosyal ve eğitim durumuna baktığımızda; Okuryazar oranı %90'ın üzerinde. Ukrayna'da insanların yaklaşık %20'si üniversite mezunuyken %70'e varan kesim orta ve üstü eğitim durumuna sahiptir. Aynı zamanda Dünya'nın ilk anayasası 1710 yılında Ukrayna'da hazırlandı. Bu ülkede insanların alkole düşkün olmasından dolayı Ukrayna, Dünya'da kişi başına düşen alkol litre oranında üst sıralarda yer almaktadır.
3. Ukrayna'da 1986 yılında yaşanan Çernobil olayı, başkent Kiev'e 70 km uzaklıkta olan Pripyat şehrinde meydana gelmişti. Sovyet yapımı nükleer santral 30 milyondan fazla insanın elektrik ihtiyacını karşılıyordu. 26 Nisan sabahı yapılan testler sonucunda nükleer reaktörün çekirdeğinde sorunlar yaşanmasının ardından nükleer santralde art arda patlamalar yaşandı. Yayılmasına engel olunamayan radyoaktif madde, kısa bir süre içinde başta Pripyat çevresi olmak üzere Türkiye dahil birçok ülkeye yayılmıştı. Farklı yollarla yayılan radyoaktif madde, yüz binlerce kişinin başta kanser hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmesine ve yeni doğacak nesillerin farklı hastalıklarla Dünya'ya gözlerini açmasına sebep oldu.
2. Ülkenin gelişimi ve güvenliği için Avrupa Birliği'ne üye olmak için çaba gösteren Ukrayna, aynı zamanda NATO'ya da aday ülkeler arasındadır. Ukrayna'nın askeri gücüne baktığımızda halihazırda bulunan yaklaşık 250 bin askeri vardır. Ukrayna Dünya'nın en büyük 30 askeri gücü arasında Tayvan'ın ardından 22. sırada yer alıyor. Ukrayna askeri alana 2021 yılında yaklaşık 6 milyar dolar yatırım yaptı. Sahip olduğu istatistikler ile Ukrayna, askeri güç açısından 64 Avrupa ülkesi arasında en büyük askeri güce sahip ülke konumundadır.
1. Son olarak listemizde Ukrayna hakkında değinmek istediğimiz diğer bir bilgi: Ukrayna'nın bayrağı. Ukrayna, 1918 yılında kabul edilen yarısı mavi diğer yarısı sarı olan bir bayrağa sahip. Bayrağın anlamı şu şekilde ifade ediliyor: Gökyüzüne yakın olan mavi bölge devletin barışı savunduğunu ve gökyüzünü gösterirken yeryüzüne yakın olan sarı bölge ülkenin tarıma, toprağa verdiği değeri ve önemsedikleri refahı temsil ediyor. Ukrayna, Avrupa'nın ekmek sepeti olarak bilinmektedir.
Hiç yorum yok: