Diğer tabirleri ile natür veya tabiat olarak bilinen doğa, insanın da bir parçası olduğu canlı ve cansız tüm maddesel varlıkların bir bütünü olarak ifade edilmektedir. İnsan eliyle büyük değişimlerle karşılaşmamış olan doğa, her maddesel varlığın doğuşunda özünü kendi içinde barındıran temel yapıdır. Tüm canlıların içinde bulunduğu bu en büyük yaşam alanını (habitat); Doğa bilimleri adı altında Kimya, Fizik, Biyoloji, Astronomi ve Yer bilimleri (yerküre bilimleri) incelemektedir. Şimdi gelin bugünkü ana konumuz olan Doğal Dünya hakkında birbirinden enteresan 7 bilgiye değinelim.
7. Listemize ilk olarak en yüksek nehir ile başlayalım. "Nehirlerin Everest'i" olarak da bilinen Yarlung Zangbo Nehri, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'ndeki Angsi Buzulu'nun eteğinde deniz seviyesinden 6.020 metre yükseklikte bir kaynağa sahiptir. Yarlung Zangbo Nehri, Tibet Platosu boyunca Hindistan'a geçmeden en derin kanyondan doğuya doğru akmaktadır.
6. Şimdi de en sıcak okyanus olan Hint Okyanusu hakkındaki bilgilere geçelim. 73.556.000 km²'lik alanı ile Dünya yüzeyinin yaklaşık %20'sini kaplayan Hint Okyanusu, minimum 22°C derece yüzey sıcaklığına sahiptir. Bu sıcaklık doğuya doğru gidildikçe 28°C dereceye kadar çıkabilmektedir. Dünya'daki 4-5 okyanus arasından Hint Okyanusu'nun en sıcak okyanus olmasının sebebi ise: Buzlu Arktik Okyanusu ile herhangi bir temasının olmamasıdır. Bu sebeple Hint Okyanusu, yıl boyunca sıcaklığını ılık seviyelerde tutmaktadır.
5. Listemizde yer verdiğimiz bir diğer bilgi ise en güneydeki açıkta duran aktif volkan hakkında. Antarktika'nın en yüksek ikinci volkanı olan 3.794 metre yükseklikteki Erebus Dağı, Ross Adası'nda 77,5° Güney enleminde yer almaktadır. Stratovolkanın 500 metre genişliğindeki ana krateri, aynı zamanda en güneydeki lav gölüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu ergimiş (sıvı hale geçmiş) havuzun (Ray Gölü olarak da adlandırılır) varsayılan en büyük yüzey genişliği çapı ise 40 metredir.
4. Sıradaki değineceğimiz bilgi ise en büyük güneş halesi gösterimi hakkında. 11 Ocak 1999 tarihinde Coğrafi Güney Kutbu'nda en az 24 tip güneş halesi gözlemlendi. Güneş haleleri, atmosferdeki buz kristalleri tarafından güneş ışığının yansıması ve kırılması ile oluşur. Bu durum sonucunda, Güneş'in etrafında halkalar ve gökyüzünde parlak renkli lekeler ortaya çıkar. Halkalar, Güneş çevresinde 22 derece yarı çapa sahip olma eğilimindedir. Bu sebeple de bilim insanları halkaları "22° haleleri" olarak adlandırmıştır.
3. Şimdi ise en uzun süredir yanan yangınlar konulu maddemize gelelim. Ateşlenen kömür damarları, toprağın altında içten içe yanarlar. Bu olayın en uzun süredir devam eden örneği, Avustralya Yeni Güney Galler'de bulunan Wingen Dağı'nın (Yanan Dağ) altında yer almaktadır. Buradaki yangınların, yaklaşık 6000 yıl önce yüzeye çıkmış bir kömür damarına düşen yıldırım sonucunda başladığı düşünülmektedir.
Hiç yorum yok: