İnternet Kullanımında Yapılan 8 Ölümcül Hata ve Nasıl Önlenirler

Günlük hayatta birçok konuda önlem alarak kendinizi koruma altına alıyorsunuz. Aynı önemi internette dolaşırken de gösteriyor musunuz? İnternetin potansiyel tehlikelerine maruz kalıp kalmadığınızı öğrenmek istiyorsanız gelin birlikte kontrol edelim.


Dikkatsiz Bankacılık İşlemleri

Siber suçluların bariz hedeflerinden biri tabii ki paranızın bulunduğu sitelerdir. Kişisel bankacılık hizmeti almak istediğinizde Google üzerinden banka ismi ile arama yaparsanız bu çok risklidir çünkü sizi sahte sitelere yönlendirebilir. Tarayıcınızın adres çubuğuna giriş yapmak istediğiniz site ismini yazarken yapacağınız bir harf hatası bile sizleri sahte bir bankacılık sitesine de yönlendirebilir. Orijinal site ile tamamen aynı görünen bu sitelerde siz bütün bilgilerinizi giriş yapmak için kullandığınızda bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Şifre girişlerinde özellikle sanal klavyeleri kullanmanız önemlidir. Fark etmeden keykogger mağduru iseniz eğer sanal klavye kullanmamanızdan dolayı bilgi girişi sağladığınızda doğru sitede olsanız bile bilgileriniz siber korsanlarca ele geçirilebilir.

Bunun için Google üzerinden arama yaparak giriş sağlıyorsanız kesinlikle internet sitesinin adresini kontrol edin ve size ilk gösterilen siteye hızlıca giriş sağlamayın. Çeşitli virüs programları güvenli siteleri gösterir, bu şekilde sizin için klavye kullanımı çok zorsa Google yönlendirmesini yine de dikkat ederek kullanılabilirsiniz. Bu konuda son olarak tüm bankalar adres çubuğuna el ile bağlantı adresini yazmanız gerektiğini ve herhangi bir arama motoru kullanarak ulaşım yapmamanız gerektiğini özellikle tembihlemektedir.


Tek Parola Kullanmayın

Her internet hesabınız için farklı ve uzun parolalar kullanmanızdan tabii ki bahsetmiyoruz ama  internet kullanıcı hesaplarınız için en az iki farklı parola kullanmanız çok önemlidir.  İnternet üzerinden maruz kalınan bir bilgi sızıntısı sebebi ille tüm hesaplarınız tehlikeye girmiş olacaktır. Buna örnek olarak 2019 yılında siber saldırıya uğrayan Canva grafik tasarım sitesi 21 milyon kullanıcının bilgilerinin siber korsanların eline geçmesine sebep oldu. Yaşanan güvelik ihlalleri ile e-posta hesapları ve bağlı olduğu tüm internet sitelerindeki hesapların girişleri aynı şifre ile giriş denemelerine maruz kaldı. Mesela E-posta adresinizin şifre kurtarma e-posta adresinin de şifresinin aynı olması iki hesabınızın da ele geçirilmesi demek. Facebook, instagram, twitter vb dünya çapında kullanılan uygulamalarınızda bu şifreyi kullanmanız kişisel hesaplarınıza ulaşım demek ki bu ise yazışmalarınız, çalışmalarınızın ve fotoğrafların ele geçirilmesi demektir.

İnternet alemi içerisinde kesinlikle ne kadar güçlü olduğunu düşünseniz de tek bir parola kesinlikle kullanmayın!


Alışveriş İndirimlerine Aldanmayın

Uzun zamandır aradığınız bir ürün hakkında indirimli bir reklam gördünüz ve tıkladınız ya da arama motorundan arama yaparken birden bir sitede aradığınız ürünün çok daha uygun bir fiyatla satıldığını gördünüz. Hatta bu sitenin ilk abonelik, alışveriş için indirim kuponu verdiğini gördünüz. Kesinlikle bu gibi durumlar çok şüphelidir. Tanımadığınız ve şüpheli internet sitelerinden, güvenli ödeme sistemi kullanmayan internet sitelerinden alışveriş yapmamalısınız. Bu şekilde dikkatsizce giriş yapıp ödeme yaparsanız bir siber suçlunun alışverişinin ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. İnternette güvenli alışveriş yapabilmek için öncelikle bilinen ve güvenilir sanal pazarları araştırmalı yeni site veya uygulama indirimi görürseniz mutlaka müşteri şikâyet ve yorumlarını site alışverişleri için incelemeli ve dikkatli davranmalısınız.


 

Sosyalleşme Çılgınlığı Yaşamayın

Çok sosyal ve enerjik bir insan olabilirsiniz ve yeni kişilerle arkadaş olmak ya da takipleşmek kendinizi iyi hissettirebilir. Aslında sosyal ağınızı büyütürken dikkatli olmalısınız. Her yeni kişi yeni bir siber saldırı riskidir çünkü binlerce kişiyi tanımanız mümkün olmayabilir. Tanımadığınız birinden tanışmak için gönderilmiş gibi görünen masum bir mesajla aldığınız bir oyun daveti gibi görünen bir davet linki kimlik avı hırsızlığı için size gönderilmiş olabilir veya kötü amaçlı bir yazılımı indirmenize sebep olabilir. Bu hem sizi hem çevrenizi tehlikeye atar.  Tanımadığınız kişilerden gelen ya da tanıdığınız kişiler bile olsa şüpheli görünen mesajlardaki bağlantılara tıklamamak önemlidir. Yabancıların arkadaşlık isteklerini kabul ederken veya siz arkadaşlık isteği gönderirken kesinlikle daha dikkatli olun.


Çocukların İnternet Kullanımına Dikkat Edin

Çocuklarınızın hangi internet sitelerinde vakit geçirdiğini biliyor musunuz? Çocuklarınız için internet hayatının önemli bir parçası olabilir. Siber zorbalık, saldırı, kimlik avı gibi olumsuz birçok durum yaşanıyor ya da yaşanma ihtimali ile burun buruna olabilirsiniz. Kesinlikle ileride oluşabilecek ciddi durumların önüne geçebilmek için çocuk koruması içeren planlı bir internet kullanımı tasarlamanız ve kurallı bir kullanım sağlaması için çocuklarınızla iletişim halinde olmanız gerekmektedir.


Mobil için JAİLBREAK Ve ROOT Uygulamayın

Jailbreak IOS işletim sistemi ROOT ise android işletim sistemleri için yapılan cihaz sahibinin, cihaz sistemine tam erişim izninin sağlanmasıdır. Bir nevi cihazının zincirlerini kırarsınız %100 ona egemen olursunuz. Herhangi bir kısıtlama olmadan istediğiniz her program yüklenebilir veya kaldırılabilirsiniz. Bu durum ciddi bir güvenlik açığı doğurur. Bu işlem sayesinde üçüncü taraftan istenilen tüm yazılımlar indirilebilir ve yüklenilerek kullanılabilir. Bunu yapmak kötü amaçlı yazılımlara karşı tamamen savunmasız duruma gelmenizi ve çevrimiçi tehlikelere açık olduğunuz anlamına gelir.

Bu işlemi yaptığınız anda cihaz garanti kapsamından çıkar ve tüm sorumluluk size ait olacaktır. Kötü amaçlı kişiler, uygulamalara maruz kalmamak için eğer bir geliştirici değilseniz yapmanız kesinlikle önerilmez.


Herkese Açık Wİ-Fİ Ağı Kullanmayın

Herkese açık internet ağları güvenli olmayan ve siber suçlulukların sıklıkla tuzaklar kurduğu yerlerdir. Siber suçlular bu ağları kullanarak kişileri sahte sitelere yönlendirebilir. Bu sebeple güvenli olmayan ağları kullanmanız ve kullanım yapılması o şartlarda zorunlu ise bankacılık gibi önemli işlemlerinizi yapmanız kesinlikle önerilmez. VPN veya Proxy kullanımı bu gibi durumlarda sanal güvenliğiniz için önemlidir.


Dipnotları Okumadan Onaylamayın

Özellikle Türkiye’de kimse dipnotları okumayı sevmez ama internette verdiğiniz onaylar için mutlaka dip notları okumalısınız. Herhangi bir üyelikte, bir program indirme veya bir alışveriş yaparken şayet okumadan kabul ettiğiniz hükümler işlemi yapan kurum, kuruluş veya şahsi kişiye kişisel bilgilerinizi paylaşma ve işleme izni vererek bilgi güvenliğinizi tehlikeye sokabilir.


İnternetteki güvenliğinize değer verip bu yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Şimdi ise bu içeriğimizle benzer öneme sahip olan her gün aktif olarak kullandığımız telefonlardaki dijital güvenliğimiz için de yazdığımız Telefonunuzun Hacklendiğini Anlamanın 7 Yolu konulu yazıya buradan ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:



Blogger tarafından desteklenmektedir.