5G Teknolojisi: İşlevleri, Zararları ve Gelecekteki Etkileri

Teknoloji, günümüzde son hızla gelişmeye devam ediyor. Gelişen teknoloji ile hayatımıza her gün farklı teknolojik ürünler giriyor. Gelişen internet teknolojisi de son yıllarda hayatımızın ayrılmaz parçası olan önemli teknolojik yeniliklerden biri. En son 4.5G olarak hayatımıza giren hızlı internet altyapılarına 5G adı verilen çok güçlü bir altyapı daha eklendi. Fakat 5G'nin zararları en az yararları kadar tartışılan bir teknolojik gelişmedir. İşte 5G hakkında en çok merak edilen detaylar şöyledir.


5G (5th Generation) Nedir?

Kablosuz bağlantı teknolojisi için büyük bir devrim olarak görülen 5G (5th Generation) yani beşinci nesil mobil ağ, akıllı telefonlarda bulunan hücresel ağların alt yapısının yenilikçi kurallar ile yeniden geliştirilmesi demektir. Beşinci nesil teknoloji altyapının 5 kere değiştiği anlamına gelmektedir. Bu da internet bağlantı hızının 4G gibi diğer nesil teknolojilere oranla daha hızlı olduğu ve daha az gecikme süresi olduğu anlamına gelir. 10 Gbps ile 20 Gbps arası internet hızına olanak sağlayan beşinci nesil teknoloji 5G, büyük verilerin yüksek hızda aktarımına olanak sağlıyor.

5G düşük, orta ve yüksek olmak üzere 28-100 GHz arasında 3 farklı frekans bandına sahiptir. Her frekansın hızı farklı olup kullanılan frekans bantları her ülke ve bölgede farklılık göstermektedir. 5G’li telefonların avantajları şu şekilde sıralanabilir.

  • Gelişmiş ses deneyimi
  • Uzun pil ömrü
  • Gelişmiş ekran kalitesi
  • Geniş kapsama alanı
  • Yüksek internet hızı
  • Gelişmiş hafıza özellikleri

5G (5th Generation) Nedir?

5G ile 4G Arasındaki Farklar

5G zararları ve yararları ile dijital teknolojinin önemli bir varyasyonudur. Bu teknolojide internet veri aktarım hızı 4G teknolojisinin yaklaşık 10 katıdır. Aynı zamanda 5G, kablolu fiber internetlere rakip olacak düzeyde ağ hızı sunuyor. 5G’nin diğer bir özelliği ise ağ gecikmesini en aza indirgemesi. 5G ağları 4G’ye oranla 60 ile 120 kat daha düşük gecikme vermektedir.


5G Teknolojisi Zararlı mı?

5G teknolojisi ilk olarak Güney Kore’de kullanılmaya başlandı. Ancak Avrupa ülkeleri 5G teknolojisini güvenlik ve sağlık tehdidi olarak gördükleri için şüpheli olarak yaklaşıyor ve kullanmıyor. 5G teknolojisi yüksek hızda veri transferini yüksek frekans ve yüksek bant genişliği sayesinde yapabiliyor. Ancak yüksek hızda veri transferi yapılabilmesi için 5G baz istasyonlarının ve güçlendirici antenlerin sayısının artması gerekiyor. Bu da baz istasyonlarından yayılan radyasyon miktarının artması demek. Bazı uzmanlar ve bilim insanları 5G teknolojisinin yaydığı radyasyon miktarının insan sağlığı için tehdit oluşturacak seviyede olduğunu söylüyorlar.

Her teknolojik ürünün kullanıcılara yararları olduğu gibi zararları da olabiliyor. 5G'nin zararları aşağıda maddelerle belirtilmiştir.

  • Kalp ritim bozukluğu
  • Yayılan radyasyon kanser, tümör vb. hastalıklara yol açmaktadır
  • Metabolizmayı bozuyor
  • Gen ekspresyonunun bozulması
  • Stresi arttırıyor
  • DNA hasarı
  • Kadınlarda çocuk düşürme
  • Erkeklerde sperm fonksiyonlarında bozulma 

5G Teknolojisi Zararlı mı?

5G Kullanan Telefonlar

Bazı ülkeler 5G teknolojisine şüpheyle yaklaşıyor ve kullanmıyor olsa da bu teknolojiyi kullanan ülkelerin sayısı da oldukça fazla. Huawei ve Samsung’un yeni çıkan bazı modellerinde bu teknoloji var. Apple ise yeni çıkan birçok telefon modelinde 5G teknolojisini desteklemesine rağmen, temkinli davranıp ileriki dönemlerde değerlendirmeye alacaklarını bildirdi. Türkiye’de ise şu anda bu teknoloji kullanılmıyor.


2 yorum:

  1. Adsız23.8.22

    5G'nin birçok riski var tedirginim açıkçası

    YanıtlaSil
  2. Adsız5.10.22

    Ben 3g kullanıym

    YanıtlaSil



Blogger tarafından desteklenmektedir.