İnternet 1950’li yıllarda bilgisayarın gelişmesiyle hayatımıza dahil olmaya başlamıştır. İnternetin gelişiyle beraber her alanda köklü değişimler yaşadık. Peki, her anımızda bizimle olan internete gerçekten bağımlı mıyız? Gelin bu soruya bir açıklık getirelim.
İnternet Nedir, İnterneti Kim Buldu?
İnternet, birçok bilgisayar sistemini fiber optik kablolarla birbirine bağlayan bir iletişim aracıdır. İnternetin buluşunun iki mucidi vardır: Matematikçi Vinton Cerf ve mühendis Tim Berners Lee'dir. İnternetin sahibi yoktur. Bir kişi ya da kuruluş üzerine kayıtlı değildir.
İnternetin Kullanım Yerleri
İnternet, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza birçok alanda dahil olmuştur. Günlük hayat rutinimizde azımsanamayacak kadar önemli bir yere sahiptir. Hemen hemen bütün işlerimizi internet aracılığı ile yerimizden kalkmadan halledebilir hale geldik. İnternet: Alışveriş, bankacılık işlemleri, sosyal alanlar, iletişim ve bunun gibi birçok önemli alanda elimizin altında kullanıma hazır halde bulunmaktadır.
İnternet Bağımlılığı Nedir?
İnternetin birçok yararının yanı sıra da ilgi çekiciliğinden kaynaklı bir o kadar da zararı vardır. Bunlar arasından birçok sorunu da beraberinde getiren çağımızın sorunu: İnternet bağımlılığı. Her yaş grubundan insanın yaşayabileceği İnternet bağımlılığı, internette geçen sürenin kontrol edilememesiyle başlıyor ve daha da ilerleyen seviyelere geçebiliyor.
İnternet Bağımlılığı Daha Çok Kimlerde Görünür?
İtalya merkezli We are Social araştırma şirketinin en son 2021 yılında küresel çapta yayınlandığı internet verilerine göre: Türkiye günlük ortalama 7 saat 57 dakikasını internet üzerinde geçiriyor. Bu verinin devamında İnternet bağımlılığına yakalananların çoğunu gençlerin oluşturduğunu söylemek mümkün.
Bağımlılığı Nasıl Anlarız?
Eğer bir kişi haftalık 8-10 saatini internet ve bilgisayar başında harcıyorsa (ödev hazırlama, çalışma gibi gerekli durumlar hariç) bu kişiler internet bağımlısı olarak tanımlanmaktadır.
İnternet Bağımlılığının Zararları
İnternet bağımlılığı denilince akla ilk olarak psikolojik bir hastalık gibi gelse de ciddi fiziksel etkilerinin olduğunu da söyleyebiliriz. Sırt, baş ve boyun ağrıları, görme bozuklukları, uykusuzluk ve sağlıksız beslenme gibi birtakım fiziksel etkiler internet bağımlılığına yakalanmış kişilerde görülebilir.
İnternet Bağımlılığının Tedavisi
İnternet bağımlılığından kurtulmanın bir tedavisi var elbette. Eğer bu bağımlılık size fiziksel olarak zarar veriyorsa, günlük hayat rutininiz bozuluyorsa, asosyal biri haline geldiyseniz size yardımcı olacak sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurarak yardım alabilirisiniz.
Peki, Tedavi Nasıl İlerler?
Tedavi bir uzmanın kontrolü altında gerçekleşmektedir. Tedavide şu yöntemlerin izlendiğini söyleyebiliriz; İnternet kullanım zamanlarını zıt saatlere kaydırmak, internet kullanımı ile ilgili hedefler belirlemek ve internet kullanım saatlerinde daha önemli işler ile meşgul olarak durdurucu etki yaratmak. Uzman gerek duyarsa bu kişileri aile terapisine ya da destek gruplarına yönlendirebilir.
bu bağımlılık hiç hafife alınmamalı
YanıtlaSil