Bu bölüm mühendislerinin temel görevi: Dünya dışında belli yörüngelerde hareket eden uydu ve istasyon gibi teknolojileri üretmektir. Bu teknolojilere yapay uydular, insanlı veya insansız uzay istasyonları örnek olarak verilebilir. Tüm bu teknolojilerin tasarımı, üretimi, geliştirilmesi, güzergahları ve güzergah boyunca kontrolleri bu bölümde okuyan kişilerin sorumluluğu altındadır.
Uzay Mühendisi Nasıl Olunur?
Öncelikle liseden mezun olduktan sonra sayısal alandan girilen üniversite sınavından havacılık ve uzay mühendisliği için gerekli puanı almak gerekir. Yeterli puanı alan kişi üniversitenin bu bölümünde okumaya hak kazanır. Dört yıl sürecek lisans eğitimini tamamlayan kişi mesleğini yapmaya başlayabilir. Eğer kişi kendini geliştirmek istiyorsa yüksek lisans ve doktora yapabilirler. Doktora kişinin hem kariyerinde yüksek unvan hem de yüksek maaş verilmesine katkı sağlar.
Uzay Mühendislerinin Yaptığı İşler
Uzay mühendisliğinden mezun olan kişi uzay ve havacılıkla ilgili hizmet veren hem ulusal hem de uluslararası şirketlerde çalışabilir. Uzay mühendislerinin görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Uzay ve havacılık teknolojilerinin tasarlanmasında, üretilmesinde, geliştirilmesinde ve hayata geçirilmesinde,
- Üretilen teknolojilerin yapay zekalarını yapılan işe uygun olarak geliştirilmesinde,
- Yapılan uydu sistemlerinin yapım ve geliştirme aşamasından sonraki takibini de uzay mühendisleri yapar. Gözlemleme, oluşan sorunların giderilmesi ve raporlanması işini,
- Uzay araçlarının, uyduların iniş ve kalkışları için gereken koşulların belirlenmesi ve uygun olup olmadığını belirlenmesini sağlayan projelerin üretimini,
- Uzay ve hava araçların kontrolü ve tamirleri,
- Sistem kontrollerinin yapılması gibi konularda uzay mühendisleri görev alırlar.
Uzay Mühendislerinin Çalışabileceği Ulusal Kurumlar
- TÜBİTAK
- Özel Hava Yolu Şirketleri
- TEI (TUSAŞ Motor Sanayi)
- TAI (TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi)
- Hava İkmal Bakım Merkezleri
- THY (Türk Hava Yolları)
- NETAŞ
- ROKETSAN (Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş)
- HAVELSAN (Hava Elektronik Sanayi)
- ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi)
Yerli veya yabancı otomotiv firmaları gibi yerlerde kolaylıkla iş sahibi olmak mümkündür.
Hiç yorum yok: