Gıda Zehirlenmesi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Gıda zehirlenmesi, vücuda zehirli bir madde girdiğinde fonksiyonların dengesinin bir anda değişmesi olayına denir. Tıbbi açıdan zehirlenme; vücudun fonksiyonlarının dengesinin değişmesi sonucu, organlara zarar verme ihtimalinden dolayı bu durum zehirlenme olarak adlandırılır. Zehirlenme; sindirim, solunum ve cilt yoluyla meydana gelir. Vücut zehirlenme durumuna göre, çeşitli şekilde tepkiler verir.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Kişinin mide ve bağırsak sistemini bozan ve sağlığını tehdit eden besinlerin vücuda alınmasına gıda zehirlenmesi, denir. Sonuçları genellikle hafif şiddetlidir ama bazen gıda zehirlenmeleri ciddi sonuçlar doğurabilir. Gıda zehirlenmeleri, tüm ülkelerde sık sık görülen bir durumdur.

Genellikle besinlerde bulunan bakterilerin tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmeleri, görülür. Bakteri bulunan besin tüketildiğinde, ilk önce mideyi daha sonra tüm sindirim sistemini etkileyerek normal fonksiyonların yerine getirilmesine engel olur.

Sıcak bir ortamda bakteriler çok çabuk ürerler. Eğer besinde bakteri miktarı fazla ve ortam sıcaksa şiddetli ağrılarla gıda zehirlenmesi, gerçekleşir.

Gıda zehirlenmelerin temel nedeni, bozulmuş gıdaların tüketilmesinden kaynaklanır. Genellikle gıda zehirlenmeleri tedavi ile etkisini kaybeder. Ama bazı gıda zehirlenmeleri, ölümle sonuçlanabilir. Ölüm riski taşıyan mantar zehirlenmeleri bu duruma örnektir.

Bazı faktörler gıda zehirlenmesine yol açar. Bunlar arasında: Suyun kalitesi, kullanılan malzemenin temiz olması, besinlerin doğal ve sağlıklı olması gibi faktörler yer alır. Otel ve restoran gibi kalabalık yerlerde, yemek yapımında kullanılan malzeme kirli ve tozlu ise birçok kişinin gıda zehirlenmesi yaşamasına yol açabilir.

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmesi belirtileri kişiyi rahatsız eder ve belirtiler gözle görülür. Herkes tarafından gıda zehirlenmesi belirtileri bilinmelidir. Gelin o belirtileri sıralayalım:

1-Gıda zehirlenmelerinde ilk belirtiler arasında kişinin ishal olması yer alır. Vücuda giren bakterili besinler, sindirim sisteminde hızlı bir şekilde etkisini gösterir. Bu olaya bağlı olarak da kişide şiddetli karın ağrısı ve ishal belirtileri, ortaya çıkar.

2-Daha sonra gıda zehirlenmesi yaşayan kişide kusma ve mide bulantıları görülür. Tüketilen besinde bulunan enfeksiyonlar kişinin kusmasına neden olur.

3-Gıda zehirlenmelerinde; Susuzluk hissi, halsizlik, baş ağrısı, ağızda kuruluk ve dışkıda kan görülmesi diğer belirtiler arasında yer alır.

Kişi, gıda zehirlemesi yaşıyorsa vücuttaki su dengesini korumalıdır. Bunun için de bol bol su içmesi gerekir. Eğer mide bulantısı varsa, herhangi bir şey yememelidir. Bulantı şikâyetlerinde, limonlu su ve demli çay tüketilmelidir.

Gıda zehirlenmelerinden kısa sürede kurtulmak için bir tatlı kaşığı elma sirkesi, tüketilmelidir. Elma sirkesi, sindirim sisteminde bulunan bakterileri öldürür ve gıda zehirlenmesi şikâyetlerini ortadan kaldırmada yardımcı olur.

Gıda zehirlenmesi yan etkileri

Gıda Zehirlenmesine İlk Yardım Müdahalesi

Kişi, gıda zehirlemesi yaşıyorsa vücuttaki sıvı dengesini korumalıdır. İlk müdahale kişiye su içirmek olmalı. Su, yavaş yavaş tüketilmelidir. Bunun ardından kişinin sağlığı daha fazla kötüye gitmemesi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Gıda zehirlenmesi yaşayan kişinin yaşı ve durumuna göre hareket edilmelidir. Çok yaşlı veya bir bebekse, ilk yardım yapılmadan doktora götürülmelidir. Çünkü bebeklerin ve yaşlıların vücudu çok su kaybeder. Vücudun çok fazla su kaybetmesi, zehirlenmenin boyutunu ve etkisini artırır bu sebeple de hastanın durumu ölümle sonuçlanabilir.

Mide bulantısı durumunda hasta dinlendirilmelidir ama çok fazla belirti bir anda yaşanıyorsa acilen bir sağlık kurumuna gidilmelidir. Zehirlenme ciddi boyuta ulaşması durumunda hekimler tarafından mide yıkanır. Böylece sindirim sisteminde bulunan zararlı bakteriler, yok olur. Hastanın zehirlenme esnasında kaybettiği sıvı, serum verilerek giderilir.

Gıda zehirlenmesine ilk müdahale nasıl olmalı?

Gıda Zehirlenmesi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu süreçte hijyene çok dikkat edilmelidir. Kişisel eşyalardan ve tüketilen besinlerden enfeksiyon alınmaması gerekir bu sebeple de kişisel eşyaların başkalarıyla paylaşılmaması gerekir. Gün içinde Antibakteriyel sabunlar kullanarak el hijyenine önem verilmeli. Banyo ve lavabolar bakterilerin üremesi için uygun olan mekânlardır bu nedenle de Günlük olarak lavabo ve banyo temizlenmelidir. Son olarak hijyenik olmayan restoran ve otel gibi yerlerden uzak durulmalıdır.


Hiç yorum yok:



Blogger tarafından desteklenmektedir.